Intézményünkben a VÉRVÉTELI vizsgálatok árát, kizárólag KÉSZPÉNZBEN van lehetőség kifizetni!

SZOLGÁLTATÁSAINK

Ismerje meg szolgáltatásainkat, vagy foglaljon időpontot online!

Időpontot foglalok

A vizsgálatok árait itt tekintheti meg:

Árlisták

A modern ultrahangkészülékek – a hagyományos kétdimenziós (2D) vizsgálatok mellett – ma már egyaránt képesek a három (3D), négy (4D) dimenziós képalkotásra is.
A két és a háromdimenziós vizsgálatok között az a különbség, hogy míg a hagyományos kétdimenziós vizsgálatok metszeti képeket mutatnak, addig a háromdimenziós technika során nem egy-egy síkot, hanem a síkok sorozatát dolgozza fel a készülék. A számítógép ezekből a síkokból alkot aztán egy háromdimenziós térben elhelyezett képet.

A négydimenziós – más néven valós idejű, háromdimenziós ultrahang, népszerűbb nevén babamozi – pedig azt jelenti, hogy a három dimenzióban megjelenített síkokat immár mozgásban is láthatjuk. A negyedik dimenzió itt maga az idő – ezzel a módszerrel egy másodpercenként többször is frissített mozgóképet kapunk. A négydimenziós ultrahanggal tehát valós időben, időbeli csúszások nélkül láthatjuk a baba mozgását, testhelyzetét és akár az arckifejezését is.

——
Czirkos Andorné
4D ultrahang,szonográfus
Rendel: szombaton, (kéthetente) 9.00-13.00.

Az akupunktúrás kezelés menete
A kezelés a beteg részletes kikérdezésével és a hozott orvosi dokumentáció áttanulmányozásával kezdődik. Ez az egyszerűbb eseteknél rövidebb, a bonyolultabb, súlyosabb, régebb óta fennálló panaszok, betegségek esetén kicsit több időt vesz igénybe.

Rendszerint már itt eldől, hogy alkalmas-e a beteg a kínai módszer szerinti kezelésre, vagy inkább a nyugati medicina eszköztárához kell fordulni. Álláspontom szerint nem az a lényeg hogy a beteg az akupunktúra által gyógyuljon, hanem hogy GYÓGYULJON!!!! Ahogy korábban leírtam nagyon sok esetben a kínai gyógyászat eredményesebben tud kezelni bizonyos kórképeket, tüneteket, de van hogy a nyugati orvoslás az eredményesebb. Például egy fejfájós beteg kínai orvoslás általi kezelése nálam szóba sem jön anélkül hogy részletes neurológiai kivizsgálása meg ne történne az esetlegesen meglévő daganat, érmalformáció kizárása céljából. Ugyanígy egy akut hasi panasznál is elengedhetetlen a sebészeti, belgyógyászati vizsgálat, hiszen egy begyulladt “vakbelet” appendicitist a sebészi szike eredményesebben kezel mint a tű.

A kikérdezést a belgyógyászati és neurológiai vizsgálat, vérnyomás mérés követi, majd mindezek után felállítom a kezelési tervet és elkezdjük a kezelést. Talán a leírtak után nem meglepő de előfordulhat hogy az akupunktúrás kezelések mellett még egyéb kivizsgálásokat is javaslok, elindítok a minél hatásosabb és gyorsabb kezelések, gyógyulás érdekében.

Különbségek a nyugati és a keleti orvoslás között
Nyugati gyógyászat: egyes szervek károsodását, diszfunkcióját keresi, vizsgálja.
Előny: komoly sikereket, eredményeket ért el a sürgősségi ellátásban, a sebészeti, fogászati, traumatológiai, infectológiai kórképek gyógyításában.
Hátrány: Ha nem talál mérhető, kimutatható elváltozást a panaszok mögött azzal nem tud mit kezdeni. Gyakran megterhelő, invazív vizsgálatok és beavatkozások. Drága.

Keleti megközelítés:  a betegség a belső egyensúly felbomlása. Energetikai szemmel nézi a szervezetet.  Vizsgálja, hogy hol borult fel az energetikai egyensúly? A gyógyítás lényege a felbomlott harmónia visszaállítása a szervezet saját energiáinak, öngyógyító mechanizmusainak a felhasználásával. Nem visz be gyógyszert, mérgeket, költséghatékony és a tűszúrástól eltekintve nem invazív. Nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére.
Hátrány: anatómiai elváltozásokat nem tud helyreállítani, komolyabb szervi sérüléseket nem tud gyógyítani (pl daganatos megbetegedések), sürgősségi állapotokban is körültekintést igényel az alkalmazása.
Filozófiájuk szerint az erő (Qi) finomabb és sűrűbb formái építik fel a világot, mely jól korrelál a modern tudományos ismereteinkkel. A legújabb kvantumfizikai kutatások bebizonyították, hogy  subatomi szinten az anyag és az energia nem különül el élesen egymástól, ezt a kínaiak már két ezer éve leírták, hasonlóan a vérkeringés leírásához!
Nyugati értelemben nem csak a mozgás, a hő, az elektromos ingerület fogható fel Qi-ként, hanem a biológiai információ továbbításában szerepet játszó molekulák, hormonok, neuropeptidek is.

Ez az életenergia csatornákban, un. meridiánokban kering (vannak fő csatornák, saját pontokkal nem rendelkező különleges csatornák és számtalan letérő mellékág is, melyek az idegrendszerhez hasonlóan behálózzák az egész testet). Ezeken a meridiánokon helyezkednek el a nyugati módszerekkel is kimutatható akupunktúrás pontok (elektromikroszkópos vizsgálatok, megnövekedett anyagcsere, CO2 kibocsájtás, elektromos aktivitás, idegi receptorok összesűrüsödése), melyek stimulálásával avatkozhatunk be élettani folyamatokba, energiát pótolhatunk, felesleges energiát vezethetünk le.

A tűszúrás jól mérhető ingereket kelt mind a perifériás, mind pedig a központi idegrendszerben, emellett beavatkozik a szervezet elektromágneses terébe, hormonokat szabadít fel, fájdalomcsillapító hatású anyagok, endorfinok felszabadulását stimulálja.

 Az akupunktúra története
Már 5200 éve ismertek a mai kezelés alapját adó pontok, ezt a technikát, módszert kínai orvosok már több ezer éve fejlesztik.

Kr.e. 479-300: Nej-csing: a Sárga császár belgyógyászati tankönyve, az akupunktúra mellett a betegségek  keletkezésével, kórélettanával is foglalkozik, emellett pulzusdiagnosztikával is. Kr.e.300: King-Nong császár Gyógynövény és növénytan könyve a Pen-csao

Gyakori kérdések az akupunktúrás kezelésekkel kapcsolatban

A klasszikus akupunktúra eszközei a hajszálvékony tűk. A kezelést végző orvos maximum tíz-tizenötöt szúr be kezelésenként. Bizonyos esetekben a tűket felmelegítik (moxa), olykor pedig forgatni, mozgatni is kell őket. Egyes betegeknél az akupunktúrás tűt ingerárammal is stimulálják (elektroakupunktúra).

Fájdalmas-e ez a beavatkozás?

Amennyiben a szúrás technikája biztos, és a tűk kellőképpen vékonyak, a páciens alig érzi a beszúrást. Közvetlenül a tűk behelyezése után legtöbbször kellemesen meleg és ellazító érzés alakul ki. Ez jót jelent!

Feltétlenül szükség van-e tűkre?

Néhány éve lézerfénnyel ingerlik az akupunktúrás pontokat, s ezzel helyettesíthetik a tűszúrást. Elsősorban gyermekeknél, akik félnek a tűktől, de érzékenyebb felnőtteknél is jól bevált a lézerakupunktúra alkalmazása.

Vannak-e mellékhatások?

Szakszerű használat esetén gyakorlatilag nincs mellékhatás. Előfordulhat, hogy a beszúrás helyén kis vérömleny keletkezik. Ez a hely két-három napig érzékeny marad. A szúrás helyén ritkán alakul ki gyulladás.

Mik az akupunktúra ellenjavallatai?

Azokon a pontokon nem szabad szúrásos technikát alkalmazni, melyek épp gyulladtak, vagy a bőr felettük sérült, fertőzött. Más komolyabb ellenjavallat nincs. Ám azt feltétlen tudni kell, hogy az akupunktúra komolyabb szervi sérülések esetén mér nem tud segíteni, hiszen a szabályzómechanizmusok és a funkciók összehangolása a feladata, s ha ez már a durva károsodás miatt nem lehetséges, az akupunktúra hatástalan marad.

Hány kezelés kell?

Attól függ, milyen régi a panasz. 3-4 hete kezdődött betegségnél 1-2 kezelés elég. 10-20 éve fennálló, több szervrendszer megbetegedését okozó panaszok esetén 4-5 kezelés kell, hetente egyszer, majd 2-3 hetente egyszer még legalább 5 kezelés, néha több is ahhoz, hogy stabilan, maradandóan jól legyen. Néha szükséges évente négyszer, adott időpontokban megerősítő kezelés.

 Hogyan hat az akupunktúra?

A szervezet energiakeringésére hat, mely percek alatt maga után vonja a vérkeringés megváltozását is. Lehet vele szöveteket lazítani, gyulladást csökkenteni, szerveket feltölteni energiával. Így rugalmasabbak lesznek az izmok-inak, ami kihat az izületekre is. Élénkül a vérkeringés, oda is jut, ahol eddig alig volt, nagyobbakat tudunk lélegezni, jobban működik az agyunk, mélyebben alszunk…

Mi a moxázás?

Melegítő kezelés, mellyel a kihűlt, rossz keringésű szövetekben szervekben javítjuk a vérellátást, telítjük energiával.

Javallatok:

emésztés: fekélyek, gyomorfájás, gyomorégés, hányinger, émelygés, hányás, rossz emésztés, székrekedés, hasmenés, puffadás, bélgyulladás, gyomorfekély.
légzés: asztma, hörghurut, tüdőtágulás, torokfájás, torokgyulladás, szénanátha, orrfolyás, orrdugulás,
vérkeringés: visszér, aranyér, zsibbadás, hideg végtagok, borzongás, duzzanatok, trombózis (vérrög),
nőgyógyászat: mindennemű havivérzéssel kapcsolatos zavarok, menstruáció előtti fájdalmak, terhesség és szülés utáni problémák,
hallás: bizonyos süketségek, fülzúgás, fülfájás,
látás: bizonyos látáscsökkenés, szemkáprázás, könnycsatorna rendellenesség, szemszárazság, szemhártya gyulladás,
urológia: hólyaggyulladás, nehéz vizelés, vizelettartási zavarok,
idegrendszeri zavarok: idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, bizonyos depressziók, fáradékonyság, aluszékonyság,
mozgásszervi betegségek: bizonyos bénulások, merevségek,
bénulás: agyvérzés, magas vérnyomás következtében, agytrombózis, baleset, gyermekbénulás születéskori agyi oxigényhiány miatt,
bőrbetegségek: bizonyos ekcémák, herpesz, visszatérő gombásodás,
allergia: asztma, arcüreggyulladás, szénanátha,
szenvedélybetegségek: dohányzás, elhízás,
fájdalombetegségek: izületi fájdalmak, reuma, különböző ideggyulladások, nyak-, hát-, derék-, csípőfájás és ezek kisugárzásai, ín- és izomfájdalmak, fejfájás, migrén, sporttraumák, kibicsaklás, ficam, görcsös fájdalom, fantom végtagi fájdalom (amputálás után),
műtét után: a műtét mellékhatásai gyorsabban elmúlnak, rövidebb a lábadozás.

Akupunktúrás pontok a testen

Egy kezelés kb. 15-20 percig tart és általában heti 3 alkalommal szükséges végezni. Akut esetben nagyon sokszor már 1-2 kezelés is sikerhez vezet. Krónikus esetekben 10-15 kezelésre van szükség, súlyos betegség esetén ennél is többre lehet szükség.

——
dr. Szabó Gábor
háziorvos, akupunktúrás szakorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos
Rendel: kedd, 16.30-19.30

Rendelésünkön a bőr-haj és körömproblémákkal érkező betegeket fogadjuk, számos bőrbetegség, pl. pikkelysömör, hajhullás, ekcéma, gombás fertőzés kezelését, kivizsgálását végezzük. A bőrgyógyászati daganatos megbetegedések száma világszerte emelkedik, ez alól hazánk se kivétel. Szűréssel ellenőrizzük az anyajegyes panasszal jelentkezők elváltozásait.

——
dr. Veres Tünde Gyöngyvér
bőrgyógyász szakorvos
Rendel: kedd (kéthetente) 15.00-18.00

A gyermek kardiológia szakrendelésen a veleszületett szívfejlődési rendellenességek (billentyű elégtelenség, fő ütőerek szűkülete, pitvari és kamrai sövényhiányok) és a szerzett szív-és érrendszeri (szívritmuszavar, szívizom betegségek, gyulladásos betegségek) diagnosztizálása és kezelése történik. Gyermek kardiológiai szakrendelésünkön szív panaszok, illetve szívbetegség gyanúja esetén újszülött kortól 18 éves korig látjuk el a kis betegeket.

——
dr. Szegény Krisztina
gyermekgyógyász, csecsemő-gyermekkardiológus szakorvos
Rendel: szerda,(kéthetente) 17.00-20.00

diabetológiai rendelés a szénhidrát anyagcsere zavaraival, társ betegségeivel, a cukorbetegek kezelése és a szövődmények megelőzésével, kezelésével foglalkozik A rendelésen igyekszünk hasznos tanáccsal ellátni minden rászoruló cukorbeteget, diabetikus szakember kiegészítő segítségével.

——
dr. Bódis Beáta
belgyógyász, endokrinológus szakorvos
Rendel: csütörtök, (kéthetente) 17.00-20.00

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és megelőzés vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. „A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.”

——
Czeglédiné Asztalos Ágnes
dietetikus, táplálkozástudományi szakember, sportdietetikus
Rendel: kedd (kéthetente) 15:00-19.00

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. A hormonzavarok kezelésével az endokrinológus szakorvos foglalkozik.

——
dr. Bódis Beáta
belgyógyász, endokrinológus szakorvos
Rendel: csütörtök, (kéthetente) 17.00-20.00

A szív és érrendszeri megbetegedések vezető helyen állnak Magyarországon. Ezen betegségek kialakulásában a genetikai-, életmódbeli és környezeti  faktorok, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérzsír szint a legfontosabb oki tényezők. A rendelés fő profilja a vénás, visszeres megbetegedések vizsgálata, műtéti és sclerotherápiás  kezelése, érbetegek gondozása.

——
dr. Benkő László
érsebész szakorvos
Rendel: szerda, 16.30-19.00

Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilgzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál. Fruktózintoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésre. . Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető

Keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt
A keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt eredménye a hasnyálmirigy állapotára, annak működésére utal. A hasnyálmirigy amiláz enzime bontja a keményítőt, a bomláskor keletkező hidrogén mérhető.

Hogyan zajlik a vizsgálat?
A hidrogén kilégzés vizsgálatot éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell.

A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot (laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.

Tájékoztató a hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálathoz
A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását. A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!

A vizsgálat időpontjának egyeztetésekor kérjük tájékoztassa orvosát a megelőző 2 héten belül lezajlott betegségéről, időszakosan, illetve renszeresen szedett gyógyszereiről. A laktózt tartalmazó gyógyszereknél orvosa dönt az esetleges felfüggesztésről, illetve a lelet értékelésekor figyelembe veszi a szedett gyógyszer laktóz tartalmát. Antibiotikum szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, ezért antibiotikus kezelés után legalább 15 napot várjanak a H2 vizsgálatra jelentkezéssel.

Ne vegyen be a vizsgálatot megelőző
• két héten belül: antibiotikumot, probiotikumot
• egy héten belül: emésztésre ható gyógyszert, savcsökkentőt
•  két napban: hashajtót!

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál a diétás előírásokat, az éhezés időtartamát az orvos a gyermek étkezési szokásainak és életkorának megfelelően egyénre szabva határozza meg.

A vizsgálat előtti napon, reggeltől:
• ne egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
• ne fogyasszon zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
• ne egyen olyan ételt, amiben zöldség főtt
• ne fogyasszon tejet és tejtermékeket, valamint laktóztartalmú élelmiszereket
• ne igyon szénsavas italokat, illetve gyümölcslevet és alkoholtartalmú italokat
• ne dohányozzon!

Amit fogyaszthat:
• főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást, tésztát
• kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
• fehér lisztből készült termékeket: fehér kenyeret, kiflit, zsemlét
• folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet!

19 óra után semmit ne egyen, 21 óra után pedig ne is igyon. A vizsgálat előtti napon, lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

A vizsgálat napján

A vizsgálat éhgyomorra történik és megközelítőleg 2-3 órát vesz igénybe.

A vizsgálatot megelőzően:
• ne használjon fogkrémet, szájvizet
• hölgyek ne használjanak szájfényt, rúzst
• ne egyen cukorkát, rágógumit
• a reggeli gyógyszereit ne vegye be
• ne dohányozzon!

A vizsgálatot megelőzően fontos a reggeli alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni). Először felkeléskor mossa meg fogkrém nélkül a fogát, majd még egyszer a vizsgálatra indulás előtt.

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál kérjük a szülőket, hogy üres cumisüveget hozzanak magukkal.

Kérjük, hogy pontos megjelenéssel segítse időbeosztásunk betartását!

Együttműködését előre is köszönjük!

Az általános fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során a fül, az orr- és melléküregeket, a szájüreget, a garatot, a gégét, a nyálmirigyeket valamint a nyaki régiót vizsgáljuk A korábbi betegségek és a fennálló panaszok függvényében az alapvizsgálatot követően további, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor.

——
dr. Elek László
gyermek- és felnőtt fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 13.30-15.30

A gasztroenterológia az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. Gasztroenterológust gyomorpanaszok, máj, és epehólyag körüli rendellenességek, hasnyálmirigy- problémák, a székelési szokások megváltozása, emésztési zavarok esetén keressük fel.

Kivizsgálás szükséges lehet az alábbi tünetek előfordulása esetén:
• hasi fájdalom
• gyomorégés
• székrekedés
• haspuffadás
• teltségérzet
• rossz lehelet
• émelygés, hányinger

Leggyakoribb betegségek:
• emésztési problémák
• epehólyag problémák
• gyomorégés
• haspuffadás
• székrekedés

A vizsgálat a beteg panaszainak részletes feltárásával kezdődik. Ezt a betegvizsgálat-, majd szükség szerint laboratóriumi vizsgálat- (vérvétel, széklet, vizeletvizsgálat), a lehető legpontosabb diagnózis felállításához szükséges képalkotó vizsgálat- (röntgen, UH, CT), valamint további speciális vizsgálat (Helicobacter kilégzés, H2 vizsgálat) követhet.

——
dr. Csobó Zsolt
gasztroenterológus és sebész szakorvos
Rendel: hétfő,(kéthetente) 14.30-16.30

Fülfájás, torokfájás, orrdugulás……megannyi kellemetlen tünet, álmatlan éjszaka. A kisgyermekes szülők türelmét gyakran próbára teszi egy-egy légúti megbetegedés, kiadós nátha vagy allergia eredetű orrdugulás.
Fül-orr gégész szakorvosunk nagy gyakorlattal diagnosztizálja, kezeli és gyógyítja a fül-orr-gégészeti problémák széles spektrumát.

——
dr. Elek László
gyermek- és felnőtt fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 13.30-15.30

Gyermek-gasztroenterológia szakrendelésünkön hasi fájdalmakkal, evési és széklet-zavarokkal, bőrtünetekkel, hányással, bukással, véres széklettel vagy nem megfelelő súlyfejlődéses problémákkal keresnek fel leginkább pácienseink. Szakorvosunk részletes, aprólékos kivizsgálást és kezelést nyújtanak. Gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésen 0-18 éves korig várjuk pácienseinket.

A leggyakoribb betegségcsoportok közé tartoznak a különböző táplálék allergiák, a reflux, a laktóz vagy fruktóz malabszorpció, a lisztérzékenység, a széklet rendellenességek, táplálkozási zavarok, a nem megfelelő súlyfejlődés, a gyulladásos bélbetegségek illetve a hepatológiai betegségek.

——
dr. Omacht Erika
gyermek-gasztroenterológus szakorvos
Rendel: hétfő, 16.30-19.00

Gyermekkorban igen gyakoriak a bőrbetegségek, kezelésük általában több gondoskodást, szakértelmet igényelnek. A gyermekbőrgyógyászati szakrendelésre a betegek általában atopiás dermatitis, ekcéma, pikkelysömör, viszketéssel járó bőrproblémák miatt érkeznek a rendelőbe. Emiatt fontos a különböző veleszületett betegségek, pigmentált anyajegyek és éranyajegyek vizsgálata, szűrése és kezelése is. Pubertás korban gondot jelenthet a pattanásos bőr, hajhullás és bármilyen viszketéssel járó bőrprobléma.

Az első szűrővizsgálatok ajánlott időpontja a hathetes és a négy hónapos kor.
A gyermekortopédiai vizsgálatok során a szakorvos megvizsgálja a teljes mozgatórendszert, különösen figyelve a csípők, végtagok fejlettségére, hogy kiszűrhesse az esetleges tartási, fejlődési rendellenességeket.
Később is ajánlott a szűrővizsgálat, amikor már a baba stabilan jár, ez általában a járáskezdést követően 3-4 hónap múlva, majd 3 éves korban, iskolakezdést megelőzően, 10, és 14 éves korban. Ennek során követjük a mozgásszervek fejlődését, az éréssel, növekedéssel összefüggésben. Nagyobb gyermekek esetében a vizsgálat mozgásszervi anamnézis felvételével kezdődik, születéstől kezdve áttekintve az eddigi kezeléseket, történéseket, esetleges baleseteket, műtéti beavatkozásokat stb. A fizikális vizsgálat kiterjed a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális vizsgálatára, a reflexekre és természetesen az esetleges konkrét panasz komplex vizsgálatára, amelyet szükség esetén laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok( ultrahang, CT, MR) egészítenek ki.

——
dr. Váncsodi József
ortopéd-traumatológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 17.00-19.00
——
dr. Dömse Eszter
ortopéd-traumatológus szakorvos
Rendel: kedd, (kéthetente) 14.00-16.00

A klasszikus pulmonológiai betegségek (asztma, visszatérő hörghurutok, nehézlégzés) ellátása mellett bronchológiai (légúti szűkület, anomáliák) betegségekkel is foglalkozunk.
A rendelés keretén belül lehetőség van allergiás bőrpróba elvégzésére mind légúti, mind ételallergéneket tekintve, illetve a légúti betegségek diagnosztikájához tartozó légzésfunkciós és laborvizsgálatok is elvégezhetőek.

——
dr. Békési Bernadett
gyermekpulmonológus szakorvos
Rendel: előjegyzés alapján

Az alább felsorolt problémákkal fordulhatnak gyermeksebész szakemberünkhöz:
Gyermekurológia: fitymaszűkület kezelése, fityma letapadásának megoldása, here leszállás zavarai, rejtett heréjűség, kisajkak összetapadásának oldása.
Általános gyermeksebészet: Lágyéksérv, vízsérv, köldöksérv, hasfali sérv, krónikus székrekedés, krónikus hasifájdalom, véres széklet, benőtt köröm.
Bőr és lágyrész elváltozás: Anyajegek (naevusok), haemangiomák, fibromák, vírusos szemölcsök.

——
dr. Fathi Khaled PhD
gyermeksebész szakorvos
Rendel: minden hónap első hétfőjén, 16.00-18.00

A hasi sebészet elsősorban hasi betegségek (epekő, köldöksérv…stb) műtéti kezelését végzi. A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe. Ezen a szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó, és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait, a sok kellemetlenséget okozó berepedéstől, az alattomos, panaszmentesen kialakuló végbélrák kérdéséig – sok egyéb betegség mellett.

——
dr. Baracs József
sebész szakorvos, proktológiai, colorectalis és hasi onkológiai sebészeti profillal
Rendel: hétfő, 17.00-20.00
——
dr. Ember Ágoston
sebész, proktológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 14.00-16.00
——
dr. Csobó Zsolt
gasztroenterológus és sebész szakorvos
Rendel: hétfő,(kéthetente) 14.30-16.30

Főbb szakterületek:
Agyérbetegeségek (stroke) diagnosztizálása, kezelése, gondozása, szakorvosi gyógyszerjavaslatok felírása. Nyaki ér ultrahang vizsgálat (carotis duplex scan), az agyat ellátó erek állapotának felmérése. Agyvérzésen átesett betegek kezelése, gondozása. Szédülés okainak diagnosztizálása, kezelése. Demenciák (elbutulás), memóriazavarok okainak tisztázása, kezelése, Alzheimer-kór korai diagnosztizálása. Fájdalom szindrómák (derékfájdalom, lumbágó, végtagfájdalmak, arcfájdalom) kivizsgálása, kezelése. Epilepszia, eszméletvesztések hátterének kivizsgálása, gyógyszeres javaslat. Kézremegés (Parkinson-kór), végtagremegés, végtaggörcsök okának diagnosztizálása, terápiája Fejfájások, migrén, mindennapi fejfájás kezelése Járászavarok, gyakori elesések, fejzúgás-fülzúgás, nyelészavar kivizsgálása, terápiás javaslat Általános stroke (szélütés) rizikó becslése, megelőzés lehetőségei Más intézetben keletkezett zárójelentés értelmezése, részletes szakmai felvilágosítás, „second look” Idős betegek terápiájának optimalizálása, korszerű kezelési lehetőségek stroke utáni állapotokban

——
dr. Csécsei Péter
neurológia- és intenzív terápiás szakorvos
Rendel: szerda, 16.30-19.00

A kardiológia a belgyógyászat egyik ága, mely a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág. A kardiológia központi területe, a szív számos anatómiai (kamrák, pitvarok, szívbillentyűk) és fiziológiai (pl. systole, szívhangok, utóterhelés) jellemző vizsgálatának tárgya. A szív rendellenességei szívbetegséghez és kardiovaszkuláris betegséghez vezetnek, ezek vezető halálokok.

——
dr. Radnai Béla
belgyógyász, kardiológus szakorvos
Rendel: kedd, (minden hónap első keddi napon) 8.00-14.00
——
dr. Nyárfás Géza
belgyógyász, kardiológus szakorvos
Rendel: esetenként, előjegyzés alapján.

HIDROGÉN kilégzési teszt

A hidrogén kilégzési teszt egy olyan fájdalommentes, noninvazív diagnosztikai módszer, mely a kilégzett levegőben a rosszul felszívódó szénhidrátok emésztése során képződő (H2) hidrogén gáz detektálására szolgál. Többféle állapotról nyújt felvilágosítást aszerint, hogy milyen anyagot itatunk meg a beteggel. A hidrogén kilégzési vizsgálat abból áll, hogy egy tesztoldatot itatunk a pácienssel, ennek elfogyasztását közvetlenül megelőzően és azt követően meghatározott időközönként megvizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. A kapott eredmény segítségével többféle betegség, illetve állapot ismerhető fel. Az alábbiakban a laktózzal, a laktulózzal, fruktózzal és a keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt menetét mutatjuk be.

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a laktózérzékenység detektálására. A laktózérzékenységről (más néven a tejcukor lebontási képtelenségről) röviden: a tejcukor (laktóz) egy glukózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során hidrogén szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a műszer segítségével.

 

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?
A hidrogén kilégzés vizsgálatot éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell.

A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot (laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.

Tájékoztató a hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálathoz

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását. A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!

A vizsgálat időpontjának egyeztetésekor kérjük tájékoztassa orvosát a megelőző 2 héten belül lezajlott betegségéről, időszakosan, illetve renszeresen szedett gyógyszereiről. A laktózt tartalmazó gyógyszereknél orvosa dönt az esetleges felfüggesztésről, illetve a lelet értékelésekor figyelembe veszi a szedett gyógyszer laktóz tartalmát. Antibiotikum szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, ezért antibiotikus kezelés után legalább 15 napot várjanak a H2 vizsgálatra jelentkezéssel.

Ne vegyen be a vizsgálatot megelőző
• két héten belül: antibiotikumot, probiotikumot
• egy héten belül: emésztésre ható gyógyszert, savcsökkentőt
•  két napban: hashajtót!

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál a diétás előírásokat, az éhezés időtartamát az orvos a gyermek étkezési szokásainak és életkorának megfelelően egyénre szabva határozza meg.

A vizsgálat előtti napon, reggeltől:
• ne egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
• ne fogyasszon zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
• ne egyen olyan ételt, amiben zöldség főtt
• ne fogyasszon tejet és tejtermékeket, valamint laktóztartalmú élelmiszereket
• ne igyon szénsavas italokat, illetve gyümölcslevet és alkoholtartalmú italokat
• ne dohányozzon!

Amit fogyaszthat:
• főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást, tésztát
• kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
• fehér lisztből készült termékeket: fehér kenyeret, kiflit, zsemlét
• folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet!

19 óra után semmit ne egyen, 21 óra után pedig ne is igyon. A vizsgálat előtti napon, lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

A vizsgálat napján

A vizsgálat éhgyomorra történik és megközelítőleg 2-3 órát vesz igénybe.

A vizsgálatot megelőzően:
• ne használjon fogkrémet, szájvizet
• hölgyek ne használjanak szájfényt, rúzst
• ne egyen cukorkát, rágógumit
• a reggeli gyógyszereit ne vegye be
• ne dohányozzon!

A vizsgálatot megelőzően fontos a reggeli alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni). Először felkeléskor mossa meg fogkrém nélkül a fogát, majd még egyszer a vizsgálatra indulás előtt.

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál kérjük a szülőket, hogy üres cumisüveget hozzanak magukkal.

Kérjük, hogy pontos megjelenéssel segítse időbeosztásunk betartását!

Együttműködését előre is köszönjük!

HIDROGÉN kilégzési teszt

A hidrogén kilégzési teszt egy olyan fájdalommentes, noninvazív diagnosztikai módszer, mely a kilégzett levegőben a rosszul felszívódó szénhidrátok emésztése során képződő (H2) hidrogén gáz detektálására szolgál. Többféle állapotról nyújt felvilágosítást aszerint, hogy milyen anyagot itatunk meg a beteggel. A hidrogén kilégzési vizsgálat abból áll, hogy egy tesztoldatot itatunk a pácienssel, ennek elfogyasztását közvetlenül megelőzően és azt követően meghatározott időközönként megvizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. A kapott eredmény segítségével többféle betegség, illetve állapot ismerhető fel. Az alábbiakban a laktózzal, a laktulózzal, fruktózzal és a keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt menetét mutatjuk be.

 

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének (vékonybél vagyorocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt kórismézésre.

A laktulóz egy diszacharid, olyan cukorszármazék, amit csak a bélbaktériumok tudnak elbontani, a vékonybél emésztőenzimei nem bontják, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú karbonsavak, elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.

A hidrogén kilégzési vizsgálat eredményének értékelése következőképp zajlik ebben az esetben: a vékonybélen történő áthaladás időpontját, azaz a tranzitidőt a 20 ppm határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt egészséges kontrollcsoporton végzett vizsgálattal lehet meghatározni. Átlagos időtartama általában 120 perc körül szokott lenni. Ha a glükózzal végzett H2-gáz kilégzési teszt is kóros, azaz a kontrollértéknél rövidebb időt mutat, az a vékonybél bakteriális kontaminációját jelzi, míg ha normális, akkor a tranzitidőt mérjük.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogén kilégzés vizsgálatot éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell. A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot (laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.

Tájékoztató a hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálathoz

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását. A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el! A vizsgálat időpontjának egyeztetésekor kérjük tájékoztassa orvosát a megelőző 2 héten belül lezajlott betegségéről, időszakosan, illetve renszeresen szedett gyógyszereiről. A laktózt tartalmazó gyógyszereknél orvosa dönt az esetleges felfüggesztésről, illetve a lelet értékelésekor figyelembe veszi a szedett gyógyszer laktóz tartalmát. Antibiotikum szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, ezért antibiotikus kezelés után legalább 15 napot várjanak a H2 vizsgálatra jelentkezéssel.

Ne vegyen be a vizsgálatot megelőző
• két héten belül: antibiotikumot, probiotikumot
• egy héten belül: emésztésre ható gyógyszert, savcsökkentőt
•  két napban: hashajtót!

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál a diétás előírásokat, az éhezés időtartamát az orvos a gyermek étkezési szokásainak és életkorának megfelelően egyénre szabva határozza meg.

A vizsgálat előtti napon, reggeltől:
• ne egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
• ne fogyasszon zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
• ne egyen olyan ételt, amiben zöldség főtt
• ne fogyasszon tejet és tejtermékeket, valamint laktóztartalmú élelmiszereket
• ne igyon szénsavas italokat, illetve gyümölcslevet és alkoholtartalmú italokat
• ne dohányozzon!

Amit fogyaszthat:
• főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást, tésztát
• kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
• fehér lisztből készült termékeket: fehér kenyeret, kiflit, zsemlét
• folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet!

19 óra után semmit ne egyen, 21 óra után pedig ne is igyon. A vizsgálat előtti napon, lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

A vizsgálat napján

A vizsgálat éhgyomorra történik és megközelítőleg 2-3 órát vesz igénybe.

A vizsgálatot megelőzően:
• ne használjon fogkrémet, szájvizet
• hölgyek ne használjanak szájfényt, rúzst
• ne egyen cukorkát, rágógumit
• a reggeli gyógyszereit ne vegye be
• ne dohányozzon!

A vizsgálatot megelőzően fontos a reggeli alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni). Először felkeléskor mossa meg fogkrém nélkül a fogát, majd még egyszer a vizsgálatra indulás előtt.

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál kérjük a szülőket, hogy üres cumisüveget hozzanak magukkal.

Kérjük, hogy pontos megjelenéssel segítse időbeosztásunk betartását!

Együttműködését előre is köszönjük!

A nőgyógyászati szakrendelés feladatai: a női nemi szervek működészavarainak felismerés és kezelése, beleértve a hüvelyi gyulladásokat, a menstruációs zavarokat. Elvégezzük a nőgyógyászati szűrővizsgálatot (onkocytologiát), a hozzátartozó kolposzkópiával. Tanácsadást és kivizsgálást végzünk serdülőkori problémák, fogamzásgátlás, meddőségi panaszok, családtervezés, gyermekvállalás előkészítése, változókori panaszok, klimax, nőgyógyászati hormonpótló kezelés ügyében. Foglalkozunk terhesség megállapításával, terhesség alatti szűrővizsgálatok elvégzésével.

Helyben végzünk ultrahangos vizsgálatokat hüvelyen és hasfalon keresztül, 3-4 D ultrahang vizsgálatokat, terhesség alatti ultrahangos szűrővizsgálatokat,magzati áramlásmérést (flowmetriát), valamint hüvelyi ultrahangot, petefészkek vizsgálatát.

——
dr. Ruzicska Zsolt
szülész-nőgyógyász szakorvos
Rendel: szombat,(kéthetente) 9.00-12-00
——
dr. Kerner Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
Rendel: hétfő, 17.00-18.00
——
dr. Mátrai Gábor
szülész-nőgyógyász, klinikai szakorvos, FMF minősítéssel rendelkező 3D, 4D ultrahang specialista
Rendel: szerda 17.00-20.00

Az obezitológia vagy elhízástudomány az orvostudománynak az az ágazata, amely a túlsúly és elhízás kutatásával, megelőzésével, diagnosztikájával, kezelésével és az elhízással összefüggő krónikus betegségek, kóros állapotok kialakulásának megelőzésével, minél korábbi felismerésével és hatékony kezelésével foglalkozik gyermekkorban és felnőttek esetén is, komplex és holisztikus módon, az egyéntől a társadalmi szintekig egyaránt.

——
dr. Bódis Beáta
belgyógyász, endokrinológus szakorvos
Rendel: csütörtök, (kéthetente) 17.00-20.00

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival,diagnosztizálásával konzervatív és műtéti terápiás ellátásával és a kialakult krónikus mozgásszervi elváltozások rehabilitációjával foglalkozó orvosi tudományág.
A végtagok csontjainak és ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc csigolyáinak és a környező lágyrészek elváltozásai tartoznak e szakterülethez.
Mozgásszervi anamnézis felvétel, mely tartalmazza a páciens korábbi mozgásszervi betegségeit, műtétjeit, baleseteit (törés, rándulás, ficam) és életvitelével kapcsolatos információkat (sportolás, munkakörülmények)
• járásvizsgálata, tartás vizsgálat,
• a mellkas és gerinc alaki, valamint funkcionális vizsgálata,
• alsó, felsővégtagi sensorium vizsgálata,
• alsó, felsővégtagi motórium vizsgálata,
• ízületek alaki és funkcionális vizsgálata, deformitások,
• nagyízületek mozgásterjedelmének vizsgálata (vállízület, csípő, térd, boka),
• alsóvégtagi tengely és lábdeformitás vizsgálata.

——
dr. Dömse Eszter
ortopéd-traumatológus szakorvos
Rendel: kedd, (kéthetente) 14.00-16.00
——
dr. Bábel Zoltán
ortopéd-,traumatológus- és kézsebész szakorvos
Rendel: hétfő, 17.00-19.00
——
dr. Váncsodi József
ortopéd-traumatológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 17.00-19.00

A hasi sebészet elsősorban hasi betegségek (epekő, köldöksérv…stb) műtéti kezelését végzi. A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe. Ezen a szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó, és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait, a sok kellemetlenséget okozó berepedéstől, az alattomos, panaszmentesen kialakuló végbélrák kérdéséig – sok egyéb betegség mellett.

——
dr. Baracs József
sebész szakorvos, proktológiai, colorectalis és hasi onkológiai sebészeti profillal
Rendel: hétfő, 17.00-20.00
——
dr. Ember Ágoston
sebész, proktológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 14.00-16.00

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedések konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. A reumatológus foglalkozik a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek és a körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel. A reumatológiai betegségek közé tartoznak az ún. gyulladásos (autoimmun vagy anyagcsere eredetű) ízületi betegségek, a kopásos ízületi megbetegedések, valamint a gerinc fájdalmas állapotai is. Reumatológus foglalkozik a csontritkulás kezelésével is.

——
dr. Baracs József
sebész szakorvos, proktológiai, colorectalis és hasi onkológiai sebészeti profillal
Rendel: hétfő, 17.00-20.00
——
dr. Ember Ágoston
sebész, proktológus szakorvos
Rendel: csütörtök, 14.00-16.00

HIDROGÉN kilégzési teszt

A hidrogén kilégzési teszt egy olyan fájdalommentes, noninvazív diagnosztikai módszer, mely a kilégzett levegőben a rosszul felszívódó szénhidrátok emésztése során képződő (H2) hidrogén gáz detektálására szolgál. Többféle állapotról nyújt felvilágosítást aszerint, hogy milyen anyagot itatunk meg a beteggel. A hidrogén kilégzési vizsgálat abból áll, hogy egy tesztoldatot itatunk a pácienssel, ennek elfogyasztását közvetlenül megelőzően és azt követően meghatározott időközönként megvizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. A kapott eredmény segítségével többféle betegség, illetve állapot ismerhető fel. Az alábbiakban a laktózzal, a laktulózzal, fruktózzal és a keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt menetét mutatjuk be.

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a laktózérzékenység detektálására. A laktózérzékenységről (más néven a tejcukor lebontási képtelenségről) röviden: a tejcukor (laktóz) egy glukózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során hidrogén szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a műszer segítségével.

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének (vékonybél vagyorocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt kórismézésre.

A laktulóz egy diszacharid, olyan cukorszármazék, amit csak a bélbaktériumok tudnak elbontani, a vékonybél emésztőenzimei nem bontják, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú karbonsavak, elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.

A hidrogén kilégzési vizsgálat eredményének értékelése következőképp zajlik ebben az esetben: a vékonybélen történő áthaladás időpontját, azaz a tranzitidőt a 20 ppm határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt egészséges kontrollcsoporton végzett vizsgálattal lehet meghatározni. Átlagos időtartama általában 120 perc körül szokott lenni. Ha a glükózzal végzett H2-gáz kilégzési teszt is kóros, azaz a kontrollértéknél rövidebb időt mutat, az a vékonybél bakteriális kontaminációját jelzi, míg ha normális, akkor a tranzitidőt mérjük.

Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilgzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál.

Fruktózintoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésre. . Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető

Keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt

A keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt eredménye a hasnyálmirigy állapotára, annak működésére utal. A hasnyálmirigy amiláz enzime bontja a keményítőt, a bomláskor keletkező hidrogén mérhető.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogén kilégzés vizsgálatot éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell.

A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot (laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.

Tájékoztató a hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálathoz

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását. A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!

A vizsgálat időpontjának egyeztetésekor kérjük tájékoztassa orvosát a megelőző 2 héten belül lezajlott betegségéről, időszakosan, illetve renszeresen szedett gyógyszereiről. A laktózt tartalmazó gyógyszereknél orvosa dönt az esetleges felfüggesztésről, illetve a lelet értékelésekor figyelembe veszi a szedett gyógyszer laktóz tartalmát. Antibiotikum szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, ezért antibiotikus kezelés után legalább 15 napot várjanak a H2 vizsgálatra jelentkezéssel.

Ne vegyen be a vizsgálatot megelőző

• két héten belül: antibiotikumot, probiotikumot

• egy héten belül: emésztésre ható gyógyszert, savcsökkentőt

•  két napban: hashajtót!

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál a diétás előírásokat, az éhezés időtartamát az orvos a gyermek étkezési szokásainak és életkorának megfelelően egyénre szabva határozza meg.

A vizsgálat előtti napon, reggeltől:
• ne egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
• ne fogyasszon zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
• ne egyen olyan ételt, amiben zöldség főtt
• ne fogyasszon tejet és tejtermékeket, valamint laktóztartalmú élelmiszereket
• ne igyon szénsavas italokat, illetve gyümölcslevet és alkoholtartalmú italokat
• ne dohányozzon!

Amit fogyaszthat:
• főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást, tésztát
• kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
• fehér lisztből készült termékeket: fehér kenyeret, kiflit, zsemlét
• folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet!

19 óra után semmit ne egyen, 21 óra után pedig ne is igyon. A vizsgálat előtti napon, lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

A vizsgálat napján

A vizsgálat éhgyomorra történik és megközelítőleg 2-3 órát vesz igénybe.

A vizsgálatot megelőzően:
• ne használjon fogkrémet, szájvizet
• hölgyek ne használjanak szájfényt, rúzst
• ne egyen cukorkát, rágógumit
• a reggeli gyógyszereit ne vegye be
• ne dohányozzon!

A vizsgálatot megelőzően fontos a reggeli alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni). Először felkeléskor mossa meg fogkrém nélkül a fogát, majd még egyszer a vizsgálatra indulás előtt.

Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál kérjük a szülőket, hogy üres cumisüveget hozzanak magukkal.

Kérjük, hogy pontos megjelenéssel segítse időbeosztásunk betartását!

Együttműködését előre is köszönjük!

A tüdőgyógyászat (más néven pulmonológia) a mellkasi szerveket érintő megbetegedésekkel, problémákkal foglalkozik. Ezek közül a leggyakoribbak a tüdőbetegségek, úgymint az allergia, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdődaganatok, valamint a tüdőgyulladás, de számos más szerv betegsége is társulhat légzőszervi megbetegedésekkel.

——
dr. Paraicz Gábor
tüdőgyógyász szakorvos
Rendel: kedd, 16.00-18.00

Az ultrahang a hanghullámok emberi füllel nem érzékelhető tartománya, amellyel lehetővé válik az emberi test részeinek kétdimenziós ábrázolása. A magzati ultrahang vizsgálatok esetében ma már háromdimenziós, sőt négydimenziós számítógépes képalkotást használnak. Az ultrahang vizsgálat a szervezetre nem ártalmas, igény szerint ismételhető.

Az ultrahang vizsgálat típusai: 

  • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
  • máj, epe, hasnyálmirigy, lép,vese a hasi erek vizsgálata
  • Emlő ultrahang vizsgálat
  • láthatóvá teszi az esetleges daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok jelenlétét
  • Ízületi ultrahang vizsgálatok
  • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
  • Nyaki-, végtagi erek vizsgálatafelrakódások, meszesedések, szűkületek, elzáródások kimutatásaaz artériák és vénák lefutása, tágassága és keringési viszonyai
  • az erek áramlási viszonyai
  • a koponyát ellátó nagy nyaki verőerek áramlásának vizsgálata
——
dr. Borsós Ilona
radiológus szakorvos
Rendel: előjegyzés alapján
——
dr. Havassy Mónika
radiológus szakorvos
Rendel: kedd, 9.00-12.00
——
dr. Horváth Gina
radiológus szakorvos
Rendel: átmenetileg távol

Az urológia a húgyivarszervek betegségeivel foglalkozik mindkét nemnél. Ebbe beletartoznak a vesék, vesevezetékek, a húgyhólyag, húgycső megbetegedései. Férfiaknál kiegészül a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag  területén létrejött megbetegedésekkel.

Intézményünkben,  az urológiai betegségekkel kapcsolatos  ultrahang vizsgálatot is elvégezzük.

——
dr. Trautmann Tibor
urológus szakorvos
Rendel: kedd, 15.00-17.00

Listaáraink: www.synlab.hu

Mintavétel: 4000.-/+ listaár. Vérvételi napok: hétfő, kedd, szerda, péntek: 8.00-10.00

Figyelem! Minden vizsgálat elvégzésére nincs mód, ezért a mintavételt megelőzően érdelődjön telefonon!